Ray-Ban je od svog nastanka 1937. godine, postao svetski hit kombinovanjem elegantnog izgleda sa vrhunskom zaštitom za oči. Ray-Ban naočare su nakon više od 75 godina postojanja najprodavanije i najpopularnije naočare na svetu, popularne su koliko su bile i pre 30 godina i biće popularne isto toliko i za 20 godina.

 
Krajem 1920-ih poručnik John A. Macready, američki test pilot koji se vratio sa leta balonom, zamolio je Bouch & Lomba da naprave anti – glare stakla, za zaštitu očiju od refleksije i UV zraka, pošto je imao glavobolje, mučnine i vid mu je bio trajno oštećen.


1936 Baush & Lomb su izbacili prvi model koji je bio plastičan, u obliku Aviatora (3025) pod nazivom Anti Glare. Bausch & Lomb su 7. maja 1937. godine izbacili model 3025 Aviator sa polarizovanim staklima (zelena sočiva napravljena оd mineralnog stakla za filtriranje infracrvenih i ultrаljubičаstih zrаka) i metalnim pozlaćenim ramom težine 150 grama. Firmi su dali ime Ray-Ban (Banish Rays) kako bi u startu ljudima dali do znanja da se radi o brendu koji ima za svrhu da zaštiti ljudske oči.

Lider na tržištu od 1937. godine, Ray-Ban nastavlja sa razvojem svojih ICONIC modela sa izvanrednim inovativnim staklima napravljenih korišćenjem najsavremenije tehnologije i kombinovanjem sa velikom paletom boja. 

G15 staklo apsorbuje 85% vidljive svetlosti i blokira veći deo plave svetlosti. Zelena G15 stakla pružaju bolju jasnoću slike i izuzetan kontrast boja obezbeđujući “prirodnu sliku”.
B15 staklo sadrži iste kvalitete kao G15 staklo. Braon sočiva obezbeđuju veći kontrast u uslovima slabog osvetljenja, pružajući vam mogućnost da vidite jasnije.
Gradirana stakla mogu biti:
CRYSTAL – kristalna stakla su zatamnjena sa unutrašnje strane pomoću visokog vakuuma. Gradiranje se omogućava mazanjem tankih slojeva oksida na sočiva koji stvara glatke prelazne boje.
PLASTIKA – plastična Ray-Ban stakla se dobijaju nanošenjem boja od tamnijih ka svetlijim, zahvaljujući vrhunskim i preciznim hemijskim procesom.
Specijalna stakla - ogledalo premaz se postiže tehnološkim procesom gde se zagrejani metalni oksidi spajaju sa staklom na molekularnom nivou, da bi se obezbedio ravnomerni sloj. Ogledalo premaz pomaže da se smanji odsjaj, skrenu zavidni pogledi i da vam pruži jedinstven izgled.
Polarizovana stakla eliminišu odsjaj, pojačavaju kontrast slike, smanjuju naprezanje očiju, povećavaju vizualnu jasnoću.
Sprečite ometajući odsjaj svetla da stigne do očiju. To znači drastično smanjenje odbljeska svetlih površina, kao što su velike površine vode.
Sva Ray-Ban polarizovana stakla imaju antirefleks sloj koji se nalazi sa unutrašnje strane . Samo mali procenat reflektujućeg svetla stiže do oka, garantujući bolji pogled i udobnost.